MICROBIOTA INTESTINAL i SALUT GLOBAL

Beneficis de la simbiosi interespècie

Per la Dra. Manuela Velat Ràfols

Al llarg de l’evolució, els mamífers han establert relacions simbiòtiques [1] amb múltiples microorganismes que han colonitzat diferents zones del cos en benefici mutu per al seu desenvolupament. Aquesta relació íntima que ha madurat i s’ha especialitzat en els darrers milions d’anys té la màxima expressió en el tracte gastrointestinal, on hi ha la máxima concentració de microorganismes que conviuen i formen un ecosistema viu altament complex. El conjunt format per tots aquest microorganismes, i que inclou bacteris, virus, organismes unicel.lulars eucariotes i paràsits es denomina col.lectivament microbiota.

Amb una massa estimada d’ 1 a 2 Kg, , essent en número uns trilions de microorganismes, i tenint en compte que junts tenen 100 vegades més gens que el genoma humà, seria absurd pensar que no representen cap paper rellevant en l’organització del nostre cos com a sistema, i de fet, recentment s’està obtenint evidència que la microbiota influeix de forma decisiva en molts aspectes de la biologia i la fisiologia del cos humà a través de les constants interaccions que l’hoste (nosaltres) i la microbiota mantenen entre sí.

La composició de microorganismes de què estem dotats al llarg de la vida adulta s’estableix en la primera infancia, i depèn de factors com el tipus de part (vaginal o per cesàrea), el tipus de lactància (materna o artificial), la dieta en els primers anys de vida, la presa de medicació antibiòtica en aquests anys, l’exposició a infeccions bacterianes o virals i l’estrés. Després d’aquesta primera fase en la que s’estableix quina serà la nostra flora, aquesta es manté relativament estable al llarg de la nostra vida adulta i posteriorment decreix en nombre i complexitat a mesura que anem envellint.
En recents estudis científics s’ha pogut demostrar que determinades combinacions d’espècies en la microbiota es relacionen amb determinades malalties de caire metabòlic com l’obesitat o la diabetis, però està per determinar si és primer l’ou o la gallina, és a dir, si el fet de tenir determinada microbiota predisposa a patir aquestes malalties o pel contrari, tenir aquestes malalties dóna lloc a aquest tipus de microbiota.

Mentre es corrobora una o altra hipòtesi entre els experts, el que la comunitat científica té cada cop més clar és que la microbiota exerceix un fort impacte sobre múltiples sistemes del nostre organisme, entre ells, el sistema immunitari, el sistema nerviós, el propi sistema digestiu i el sistema neuroendocrí per citar-ne els més importants.

Hi ha abdundants referències científiques que evidencien les múltiples funcions de la microbiota, entre elles:

  • Immunomodulació. Intervé en el desenvolupanment, funcionalitat i migració de determinats tipus de cèl.lules del sistema immunitari i modula la resposta immunitaria tant innata com adaptativa en situacions d’inflamació, infecció o autoimmunitat.
  • Manteniment de la funció de barrera de la mucosa intestinal que ens prevé d’infeccions.
  • Efecte sobre l’absorció de nutrients i producció de nutrients beneficiosos per al nostre organisme
  • Regulació dels mecanismes d’obtenció d’energia i regulació metabòlica.
  • Forma part de l’eix neurodigestiu i es postula que a través de l’alliberació de neuropèptids i altres substàncies podria tenir efectes en la modulació de l’estrés i el comportament humà.
  • Modulació de la inflamació.

Com en totes les relacions simbiòtiques, totes dues parts obtenen benefici del compartir, i en aquest cas, la microbiota obté un hàbitat pròsper per al seu desenvolupament i creixement així com font d’aliment, mentre que nosaltres (l’hoste) obtenim els múltiples beneficis descrits anteriorment.

En resum, donada la importància que la microbiota té sobre la nostra salut sembla lògic afirmar que mantenir una flora intestinal “correcta” pot afavorir un estat de salut òptim.
Una alimentació adecuada (especialment dissenyada per alimentar determinades bacteries que sabem que són beneficioses i potenciar-ne el creixement) i la presa de probiòtics que afavoreixin la implantació i desenvolupament de colònies “beneficioses” de microorganismes és una forma senzilla i assequible per mantenir-nos en salut i prevenir l’aparició de malalties.

[1] ( Def: associació íntima d’organismes de diverses espècies per a beneficiar-se mútuament en el seu desenvolupament vital)