HISTAMINOSIS ALIMENTÀRIA

Dèficit de DAO ( Diamino-Oxidasa)

Pel Dr. César Pardos
Dra. Laia Molina
Khuab Lleida

Els enzims digestius són els encarregats de metabolitzar els nutrients que l’organisme absorbeix durant el procés de digestió. Una d’elles, la DAO (Diamino-oxidasa), s’encarrega de metabolitzar la histamina, una mol·lècula present en làctis, marisc, tomàquet, fruits secs, espinacs, entre altres aliments que formen part de la dieta.

Quan l’organisme registra una baixa activitat de l’enzim DAO, la histamina passa al torrent sanguini, s’acumula en plasma i teixits, i apareixen una sèrie d’efectes adversos com migranya (símptoma més freqüent), vòmits, diarrees, distensió abdominal, estrenyiment, al igual que altres trastorns en el sistema cardiovascular, epitelial, muscular i ossi. Histaminosis alimentària.

L’origen genètic és el factor més comú del dèficit de DAO, però també hi ha altres causes desencadenants com els fàrmacs, tan habituals com els analgèsics, antihistamínics, antidepressius, antihipertensius, diurètics o antibiòtics que inhibeixen l’activitat de l’enzim, així com la presència prèvia de malaltia intestinal inflamatòria en el pacient.

S’estima que el 15% de la població pot tenir dèficit de l’enzim DAO i en quan a la migranya en els últims estudis realitzats sobre la població migranyosa, s’estima que al voltant del 90% de pacients amb migranya, tenen aquesta degut a una fallada en l’enzim DAO.
L’aparició dels símptomes no és immediata després de la ingesta dels aliments rics en Histamina o després del seu consum puntual, sino que apareixen temps després, degut a l’acumulació sostinguda de la mateixa en la sang.

Actualment molts centres ofereixen la possibilitat de realitzar una anàlisi per a medir l’activitat funcional de la DAO. Es detecta una activitat reduïda de DAO quan els nivells es troben per sota de 80 HDU/ml (Histamine Degrading Units).
L’aplicació d’una dieta baixa en aliments rics en histamina o que alliberen histamina , conjuntament a l’administració oral d’un suplement dietètic ric en Diamino-oxidasa (DAO) és el tractament base per aquests pacients.

La histaminosis alimentària, no està lligada a un sol aliment, si no a una varietat d’aliments que poden tenir contingut des de 50 micrograms de histamina fins a 60-70 miligrams. Per això s’ha de ser curós a l’hora de confeccionar una dieta pobre en histamina. Existeixen pautes genèriques, però mai una dieta estàndard. La dieta ha de ser personalitzada (cada pacient és un món i té diferents horaris, feina, situacions familiars, historials clínics…), dinàmica i progressiva en funció de la millora clínica i simptomatològica del pacient.