Per què integrar l’aromateràpia a la nostra vida?

Per la infermera Núria Tell

Ens trobem en un moment de canvis constants, la nostra societat evoluciona a un ritme vertiginós i sovint ens condueix a una adaptació inconscient a tot allò que ens envolta. És per això que cal aturar-se i decidir prendre’n consciència, i aprendre a incorporar a la nostra vida: hàbits, activitats, costums, petits complements, que ens ajudin a mantenir-nos sans, a prevenir i, si es dóna el cas, ajudar-nos a la recuperació.

És tan important atendre i entendre tot allò que ens rodeja i ens succeeix , com aprendre a escoltar-nos, conèixe’ns i detectar el que és perniciós per la nostra salut.

No tan sols vivim per representar el nostre cos, protegir-lo i utilitzar-lo, també som allò que sentim, el que ens espanta, el que ens fa feliç, ens sorprèn, ens enfada.

Existeixen teràpies que tracten la persona en la seva totalitat, la ment i el cos, i no tan sols se centren en restablir el nostre estat físic.
L’aromateràpia científica n’és una d’elles, la podem definir segons l’escola francesa com l’ús d’olis essencials quimiotipats amb fins terapèutics i medicinals.

En aquest article anirem més enllà, coneixem el seu ús en tractaments de benestar, bellesa, massatges, però desconeixem la complexitat, la versatilitat i les possibilitats que ens proporciona. Els olis essencials s’extreuen de les plantes i arbres aromàtics i recullen tota la seva essència. Són una concentració de molècules aromàtiques diverses les quals tenen diferents finalitats terapèutiques. Per què no plantejar-se que ens poden aportar molt més? Deixem que la pura essència de la natura ens ajudi.

L’aromateràpia ens permet de tractar diferents afectacions del nostre organisme, ja siguin alteracions circulatòries, respiratòries, hormonals, digestives, entre d’altres. Val la pena seguir indagant per tal de conèixer totes les seves propietats, alhora que ens reconforta i revitalitza a nivell emocional.

A diari ens enfrontem a situacions que ens generen angoixa, por, estrès, malestar, conflictes emocionals, els olis essencials ens permeten superar-ho amb més facilitat.

L’aromateràpia ens permet encarar-nos als reptes i entrebancs del dia a dia, és ideal per complementar amb altres recursos ja coneguts.
La timidesa, les dualitats emocionals, els temors, els canvis d’humor, els pensaments destructius, l’esgotament mental, etc. Hi ha moltíssimes adversitats que poden millorar amb l’adequada prescripció, dosificació i via d’administració dels olis essencials. Podem alliberar-nos d’aquests sentiments, despertar la nostra força interior, canviar el nostre estat d’ànim i sentir-nos més alegres i en harmonia, si trobem l’ajuda adequada.

Tenim a l’abast una teràpia que ens proporciona la natura, més potent, completa i complexa de què pensem. Per què no recórrer-hi?