Esther Deltor · Ben trobats · 27/Març: Sequedat de mucoses

Sequedat de mucoses: pels professionals que treballen amb la veu


Els especialistes esmenten que els professionals que treballen amb la seva veu, haurien de tenir-ne cura.

16 d’abril : Dia Mundial de la Veu

Les cordes bucals necessiten estar ben lubricades amb una fina capa de moc, per poder vibrar de forma eficient. La sequedat de mucoses pot ser origen de disfonies (trastorn de la veu, quan s’altera la qualitat d’aquesta).

Què ens pot ocasionar sequedat de mucoses?

El tabac, les begudes amb alcohol, l’excés de cafeïna, els ambients secs, amb poca ventilació, o una hidratació deficient, són factors que afavoreixen l’aparició de sequedat de mucoses.

Què fem?

Una alimentació rica en verdures, hortalisses, fruites, disminueix el risc de patir sequedat de mucoses.
Una bona hidratació de 1.5 a 2 litres diaris, promou una correcte hidratació de mucoses (aigua mineral, caldos de verdures, infusions, begudes isotòniques naturals)

Què proposem?

Gelatines per millorar la sequedat de mucoses

1 grapat de gerds
Suc de ½ llimona
1c/sopera de mel de romaní
1 got d’aigua de coco
1c/sopera d’agar-agar

Preparació: triturem els gerds amb la mel, el suc de llimona i l’aigua de coco. Afegim l’agar agar i ho fem bullir durant 2 minuts. Apaguem el foc, o col·loquem al motlle, ho deixem refredar i ho col·loquem a la nevera.

*objectiu: xuclar les gelatines. Per què? Quan nosaltres xuclem aliments àcids o que contenen ingredients àcids, incrementem la producció de saliva. D’aquesta forma, la saliva ens ajuda a hidratar i reparar les mucoses.

*dels gerds i la mel: destaquem el contingut en vitamina C, i el sabor àcid
*mel de romaní: la seva melositat, no és hidratant però disminueix la irritació de les mucoses seques
*aigua de coco: remineralizant i líquid = hidratació
*agar agar: fibra prebiòtica, reparació de mucoses, de qualsevol part del cos

# El tabac, les begudes amb alcohol, l’excés de cafeïna, els ambients secs, amb poca ventilació, o una hidratació deficient, son factors que afavoreixen l’aparició de sequedat de mucoses.
# Una alimentació rica en verdures, hortalisses, fruites, disminueix el risc de patir sequedat de mucoses, als professionals de la veu.
# Els professionals de la veu han de tenir una bona hidratació de 1.5 a 2 litres diaris, en forma d’aigua mineral, caldos vegetals, infusions o begudes isotòniques naturals.
# Gelatines per millorar la sequedat de mucoses. Ingredients: 1 grapat de gerds, suc de ½ llimona, 1c/sopera de mel de romaní, 1 got d’aigua de coco, 1c/sopera d’agar-agar en pols.
# Quan incorporem i xuclem aliments àcids, incrementem la producció de saliva, la qual ens ajuda a mantenir hidratades les mucoses.