Esther Deltor · Ben trobats · 3/Juliol: Regulem el Colesterol

El colesterol és un element essencial per a la formació de moltes substàncies, que duen a terme determinades funcions biològiques, les hormones, l’estructura de la membrana cel·lular en serien alguns exemples. Per tant, no és tan dolent com sembla.

Hem de diferenciar entre dos tipus de colesterol.

 1. HDL o “colesterol bo”, és el que transporta el colesterol circulant per al torrent sanguini cap al fetge, pq es metabolitzi, s’emmagatzemi o sigui eliminat.
 2. LDL o “colesterol dolent”, correspon al colesterol que circula en sang, i que permet que arribi a les cèl·lules per al seu aprofitament.

Què hem de saber? On està el problema?

 • Quan el colesterol que circula en sang (LDL) està en excés i s’oxida, queda dipositat a la paret de les artèries i pot donar lloc a complicacions cardiovasculars.
 • Si tenim poc HDL, hi haurà menys trànsit de colesterol cap al fetge i més colesterol circulant en sang.

Com ha de ser la nostra alimentació?

 • Alimentació rica en fruites i verdures, hortalisses, pels seus components antioxidants.
 • Olis vegetals de primera premsa en fred, fruits secs i llavors.
 • Aliments integrals (llegums, cereals integrals).
 • Reduir el consum d’aliments rics en greixos saturats: carns vermelles, fregits, salses i cremes precuinades, aliments processats o precuinats que en continguin.
 • Aliments que continguin omega 3: peix blau, llavors, oli d’oliva (… ens ajudarà a pujar nivells d’HDL).
 • Aliments PREBIÒTICS i PROBIÒTICS: per què? Estudis recents posen en evidència la relació entre el sistema digestiu, la microbiota intestinal i la regulació del colesterol. El benefici dels suplements d’omega 3 que moltes vegades donem per regular els nivells de colesterol, passa per la qualitat de la microbiota intestinal de l’individu.
 • Més Activitat fisica

#Per ajudar a regular els nivells de colesterol és important incloure dins la nostra alimentació: fruites, verdures, hortalisses; aliments integrals, llegums, fruits secs, llavors i olis vegetals de primera premsada en fred.
#L’alimentació i l’activitat física, han demostrat tenir eficàcia en la regulació dels nivells de colesterol, per si soles i en combinació amb tractaments hipolipemiants.
#Cada vegada hi ha més evidència de la importància del sistema digestiu i el paper de la microbiota intestinal en la regulació del colesterol.
#Qualsevol recepta funcional, en aquest cas per ajudar a regular el colesterol, ha de contenir ingredients que donin suport al sistema digestiu. Si aquest sistema és poc eficient, l’impacte dietètic serà baix.

RECEPTA – HUMMUS DE CIGRÓ (REGULACIÓ DEL COLESTEROL I SUPORT DIGESTIU)

Ingredients
1 tassa de cigrons cuits
¼ de tassa d’aigua macerada (amb llimona i gingebre)
½ dent d’all
1c/sopera de tahini (crema de sèsam – ric en omega 3)
1c/postre de pasta d’umeboshi (pruna fermentada, rica en enzims, àcid làctic – beneficiosa pel budell)

Preparació

Després de la maceració de l’aigua amb llimona i gengibre, posar tots els components a la batedora i triturar.